KURUMSAL
SON EKLENENLER
Birliğimiz ile TEOL Dil Okulları Arasında İndirim Anlaşması İmzalandı
29-05-2024Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Lütfi Bayraktar Gazetecilerle Bir Araya Geldi
13-01-2023Birliğimiz ile Final Okulları ve Mavi Tebeşir Okulları Arasında İndirim Anlaşması İmzalandı
30-11-2022TDP Genel Başkanı Sarıgül’den FİSKOBİRLİK’e Ziyaret
29-11-2022Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından yazılı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada toprak analizinin amacı ve önemine yer verilirken, analiz verileri ışığında yapılacak olan doğru gübreleme çalışmalarının fındıkta verimi ve sürekliliği artıracağına değinildi. FİSKOBİRLİK’ten yapılan açıklama şu şekilde;
‘’Toprak Analizinin Amacı; Topraklarda oluşum özelliklerine bağlı olarak farklı miktarlarda bitki besin elementi bulunmakta olup, bitki besin maddesi miktarlarının ve yıl içerisinde bitkiyle topraktan alınan besin elementi miktarlarının belirlenmesindir.
Fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verilebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeteri kadar bir gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp laboratuvarlarda analizlerinin yaptırılmasıdır. Toprak numunesinin alınmasında hiçbir zorluk bulunmadığı gibi, unutulmaması gereken en önemli husus alınacak olan toprak numunesinin bahçeyi en doğru şekilde temsil edebilmesidir. Analiz yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası vardır. Örneğin; Gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden çiftçi zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur. Ayrıca fazla verilen besin maddesi diğer elementlerin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz.
Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınarak analiz yapılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, usulüne uygun olarak alınan toprak numunelerinin Laboratuvar analiz sonuçlarına göre gübreleme uygulaması yapılması neticesinde çiftçilerin, dengeli ve bilinçli bir gübreleme yaparak arazisini en iyi şekilde değerlendirerek, gerek kendi gerekse ülke ekonomisine büyük ölçüde hizmet etmiş olurlar.
Fiskobirlik Toprak Analiz Laboratuvarımız, kayıtlı ortak üreticilerimiz ile ortak olmayan tüm üreticilerimize hizmet vermektedir. Üreticilerimize faydalı olunması amacıyla en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçilmesi, tarım danışmanlarımız ve personellerimiz tarafından yapılacak olan bilgilendirme doğrultusunda bahçelerinden toprak numunelerinin alınması ve Laboratuvar sonucuna göre gübreleme yapılması üreticilerimizin menfaatine olacaktır.’’
2020 YILI TOPRAK ANALİZ LABORATUVARI FİYAT TABLOSU |
|
PAKET 1 (Saturasyon, Ph, İletkenlik, Organik Madde, Potasyum, Fosfor, Kireç) |
ANALİZ BEDELİ |
ORTAK / ÜYE ÜRETİCİLER |
80,00 TL |
ORTAK DIŞI ÜRETİCİLER |
90,00 TL |
ZİRAAT ODASI VB. KURUM VE GRUPLAR |
85,00 TL |